Üdvözlünk kedves látogató!

Engedd meg, hogy röviden elmondjuk, mit érdemes csapatunkról tudni.
Az Egyesületet 2011 novemberében alapította egy történelem, néprajz, magyar irodalom, valamint pedagógia szakos egyetemistákból álló társaság. Célunk az volt, hogy az egyetemi oktatáson kívül a civil kulturális életben kamatoztassuk az egyetemi tanulmányok során megszerzett tudásunkat. Az Egyesület alapszabályban foglalt célja a Kárpát-medence népi, történelmi és irodalmi hagyományainak védelme, terjesztése, az újabb generációk számára történő átadása. Ezért a legfőbb, de nem kizárólagos célközönség a 18 éven aluli korosztály.
Rendezvényeink, túráink, foglalkozásaink, tréningjeink keretében a mindennapokból ismert tárgyak, helyek, épületek, folyamatok új szemszögből történő megvilágításával igyekszünk rámutatni a magyar kulturális örökség szinte kimeríthetetlen tárházára. Az általános és középiskolás diákoknak szervezett vetélkedők, pályázatok során igyekszünk nevelő célzattal nemzet- és természettudatos felnőtteket nevelni.
Küldetésünknek tekintjük, hogy minél több egyetemi hallgatót bevonjunk munkánkba. A fiatal felnőttkor megfelelő időszak arra, hogy az ember kipróbálja magát minél több tevékenységben. Célunk lehetőséget biztosítani számukra a civil kezdeményezésekben való részvételekre, felhívni figyelmüket annak előnyeire. Tudatos és a szociális problémák iránt érzékeny, ember- és diáktársainak segítőkész felnőtteket neveljünk. Az egyesület munkájába való bekapcsolódás lehetővé teszi, hogy a felsőoktatási intézményekben eltöltött évek ne csak a tanulásról és a könnyű szórakozásról szóljanak. Debrecen az Észak-Alföldi régió legfontosabb egyetemvárosa, sok szerény körülmények között élő diák választja felsőfokú tanulmányainak színhelyéül. A tenni és dolgozni akaró diákok számára egyúttal önkéntes munkát is kínálunk, melyet ösztöndíjakon keresztül igyekszünk honorálni.
Szem előtt tartjuk a „vidék” egyik legnagyobb gazdasági erejét, a turizmust is. Szervezett városvezetéseink, túráink azt a célt szolgálják, hogy a turistákat kiszolgáló vendéglátó egységek, turisztikai látványosságok (különös hangsúlyt helyezve a műemlék épületekre) minél nagyobb ismertségre tegyenek szert. Tervezett útvonalakkal tartalmas és „pénztárcabarát” időtöltést kínálunk.
Ha felkeltettük érdeklődésed, böngéssz bátran oldalunkon, és ne habozz keresni!

A Járom Kulturális Egyesület Alapszabálya

Novák Ádám