Üdvözlünk, kedves látogató!

Engedd meg, hogy röviden elmondjuk, mit érdemes csapatunkról tudni.
Az Egyesületet 2011 novemberében alapította egy történelem, néprajz, magyar irodalom, valamint pedagógia szakos egyetemistákból álló társaság. Célunk az volt, hogy az egyetemi oktatáson kívül a civil kulturális életben kamatoztassuk az egyetemi tanulmányok során megszerzett tudásunkat. Az Egyesület alapszabályban foglalt célja a Kárpát-medence népi, történelmi és irodalmi hagyományainak védelme, terjesztése, az újabb generációk számára történő átadása. Ezért a legfőbb, de nem kizárólagos célközönség a 18 éven aluli korosztály.
Rendezvényeink, túráink, foglalkozásaink, tréningjeink keretében a mindennapokból ismert tárgyak, helyek, épületek, folyamatok új szemszögből történő megvilágításával igyekszünk rámutatni a magyar kulturális örökség szinte kimeríthetetlen tárházára. Az általános és középiskolás diákoknak szervezett vetélkedők, pályázatok során igyekszünk nevelő célzattal nemzet- és természettudatos felnőtteket nevelni.
Küldetésünknek tekintjük, hogy minél több egyetemi hallgatót bevonjunk munkánkba. A fiatal felnőttkor megfelelő időszak arra, hogy az ember kipróbálja magát minél több tevékenységben. Célunk lehetőséget biztosítani számukra a civil kezdeményezésekben való részvételekre, felhívni figyelmüket annak előnyeire. Tudatos és a szociális problémák iránt érzékeny, ember- és diáktársainak segítőkész felnőtteket neveljünk. Az egyesület munkájába való bekapcsolódás lehetővé teszi, hogy a felsőoktatási intézményekben eltöltött évek ne csak a tanulásról és a könnyű szórakozásról szóljanak. Debrecen az Észak-Alföldi régió legfontosabb egyetemvárosa, sok szerény körülmények között élő diák választja felsőfokú tanulmányainak színhelyéül. A tenni és dolgozni akaró diákok számára egyúttal önkéntes munkát is kínálunk, melyet ösztöndíjakon keresztül igyekszünk honorálni.
Szem előtt tartjuk a „vidék” egyik legnagyobb gazdasági erejét, a turizmust is. Szervezett városvezetéseink, túráink azt a célt szolgálják, hogy a turistákat kiszolgáló vendéglátó egységek, turisztikai látványosságok (különös hangsúlyt helyezve a műemlék épületekre) minél nagyobb ismertségre tegyenek szert. Tervezett útvonalakkal tartalmas és „pénztárcabarát” időtöltést kínálunk.
Ha felkeltettük érdeklődésed, böngéssz bátran oldalunkon, és ne habozz keresni!

Örökségünk Lépteinkben!

A Járom Kulturális Egyesület Alapszabálya

Novák Ádám
elnök

Megvalósult programsorozataink

Egy sötét folt az Észak-Alföld történetében: Gulág

A 2016/2017-es tanév első félévében a Gulág Emlékbizottság támogatásával valósítottuk meg ismeretterjesztő programsorozatunkat középiskolás diákok számára. A projektbe öt középiskola diákjai kapcsolódtak be, közel kétszáz résztvevőnek bővítettük ismereteit a szovjet kényszermunkatáborokról, a málenkij robotról, a magyarországi kényszer-kitelepítésekről és az ’56-os forradalmat követő megtorlásról.

17.01.26. 2

Kulturzsongás Debrecenben

A 2016/2017-es tanévben a Szent József Gimnázium és Szakközépiskola kollégiumi lakói számára kéthetente jelentkező délutáni foglalkozásokból álló programsorozattal jelentkeztünk. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Fő célunk, hogy a kollégisták ismereteit bővítsük, és csapatépítő foglalkozások keretében lüktető közösséget hozzunk létre.

16.09.25 Kép 1

Tudj meg többet a történelemről!

A 2017/2018-as tanévben a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával több rendezvényt szerveztünk és valósítottunk meg, amely a régió és a város történetét hírdette. Előadásainkban az Egyetem és a Város kapcsolatáról tudhattak meg többet az érdeklődő diákok Szent József Gimnázium és Szakközépiskolában, a Debreceni Egyetemen a történeti források értelmezéséhez kerülhettek közelebb a hallgatók, a 88. könyvhéten pedig régiótörténeti kötekeket mutattunk be a városközpontban.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár közreműködésével a Járom Kulturális Egyesület lehetőséget kapott, hogy a 88. Ünnepi Könyvhét keretén belül Debrecenben, 2017. június 11-én a Csapó utcai sétálóövezet színpadán bemutathassa az Egyesület gondozásában megjelent régiótörténeti köteteket.

Részketek...

A Hatvani István Szakkollégiummal együttműködve Lányi Andrást és Balogh Pétert hívtuk meg "A fenntarthatóság kérdései. Megújuló energiaforrások és környezettudatosság" c. kurzus keretében a Debreceni Egyetemre.

Részletek...

2018 januárjában egy szerdai délután a Szent József Gimnázium Dísztermének széksorai szépen lassan kezdtek megtelni, hiszen 17:00-tól Kerepeszki Róbert, a DE Történelmi Intézetének tanszékvezető docense készült előadást tartani „Debrecen társadalma és az egyetem a két háború között”.

JKE 18.01.17.13

Alkoss közösséget! Talentum Café

A 2017/2018-as tanévben az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával előadásokat, beszélgetéseket, foglalkozásokat, kulturtörténeti várossétákat és kirándulást valósítottunk meg. Rendezvényeinken több mint száz fiatal vett részt, és ismerkedett meg partnereinkkel.

Egyesületünk és a Hatvani István Szakkollégium közös meghívását elfogadta Kiss Gábor Ferenc az SZTE Juhász Gyula Pedagógia Karának főiskolai docense, és az első világháború utolsó két évének eseményei kapcsán beszélt a világháború kimenetelének okairól.

Részletek...

Egyesületünk és a Hatvani István Szakkollégium Filozófia- és Humántudományi szakcsoportja közös szervezésben bonyolított le beszélgetést az Önkéntesség, a Civil szféra tevékenysége, kihívásai, lehetőségei témájában.

Részletek....

Az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójának alkalmából Dr. habil. Hansági Ágnes irodalomtudóst (KGRE) hívtuk meg a Debreceni Egyetemre, hogy „Médiakonfiguráció és/vagy poétika? – A novella műfaji kibontakozása az 1850-es években” című előadását megtartsa.

Részletek...

Április 11-én A Történelmi Intézettel és a Hatvani István Szakkollégiummal közösen hívtuk meg Prof. Dr. Gyáni Gábor akadémikust, hogy Változatok városra: Budapest és a mezővárosok c. tudományos ismeretterjesztő előadását megtartsa.

Részletek...

A programsorozat zárásaként hallgatói kirándulást szerveztünk Nagyváradra, melynek keretében többek között a nagyváradi várat és a Nagyboldogasszony Székesegyházat látogattuk meg.

JKE 18.05.22A

Irodalom ITT és MOST

2018-ban az Új Európa Alapítvány támogatásával részt veszünk a KÖSZ programban. A Szent József Gimnázium és Szakközépiskola diákjai számára felkészítő, érzékenyítő foglalkozásokat tartunk, hogy a gyermekirodalom segítségével közelebb tudjanak kerülni a gyerekekhez, betegekhez, idősekhez.

2018 májusában a Szent Erzsébet Otthonban fogadták a diákokat és felkészítőit.

JKE18.05.29.A

Együttműködéseink

DE Hatvani István Szakkollégium

Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma a tehetséges, és többre vágyó egyetemi hallgatóknak biztosít lehetőséget látokörük szélesítésére, kapcsolatok építésére. Ezekkel a célokkal a Járom Kulturális Egyesület is egyetért, így hamar egymásra talált a két közösség. Együttműködésünk a 2016-os évben kezdődött el és újabb programok kerülnek megvalósításra.

16.12.16

Fiatal Írók Szövetsége

Rock&Read, avagy a Fiatal Írók Szövetsége Debrecenben útjára indított kritikus beszélgetései irodalmárokkal, nyelvészekkel és történészekkel. Van szerencsénk részt venni a szervezésben.

Részletek…

Jókai-sétát szervezett 2018-ban a Fiatal Írók Szövetsége Debrecenben, melyet mi is támogattunk.

Részletek...

Tompa Andrea íróval, színikritikussal, A hóhér háza (2010), a Fejtől s lábtól - Kettő orvos Erdélyben (2013) és az Omerta - Hallgatások könyve (2017) című nagy sikerű regények szerzőjével Egyesületünk tagja, Uri Dénes Mihály irodalomkritikus beszélgetett.

JKE 17.04.15.1