Oktatás

A Járom Kulturális Egyesület rendhagyó történelem órák tartását is vállalja. Az Egyesület néhány tagja maga is történész, az ókortól napjaink történetéig számos érdekes témában jártasak, mint az ókori hadigépek és hadtörténet, a középkori pecséthasználat, pecsétkészítés, családtörténet vagy a századfordulós nőtörténet, és a 20. századi sajtótörténet.

00

Mivel szoros kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének oktatóival, és más intézmények munkatársaival is, így törekszünk minél szélesebb spektrumot kínálni egy-egy rendhagyó történelemóra tematikájául. Hogy mit is foglal magába egy ilyen kurzus? A megfelelő kérdés inkább, hogy mit nem? Fő célunk a diákok tudásának és látáskörének a gyarapítása nem konvencionális módon. A történelmi hagyatékok és kincsek megismerése egy új aspektusból, amihez szükséges kiszakadni a hagyományosnak vett tanórák keretei közül. Mi sem jobb erre, mint egy interaktív és élményközpontú módszer, ahol személyesen tapasztalhatják meg a történelem szépségeit. Legfontosabb, hogy magukénak érezhetik az egészet, részt vesznek benne és maguk is történelmet írhatnak. Értelmezhetik a történelmi eseményeket és megfogalmazhatják a saját gondolataikat, melyeket megoszthatnak a többi résztvevővel beszélgetés vagy saját kezűleg készített prezentációk segítségével. Széleskörű kultúránk megismerését ajánljuk fel a tudásra szomjazó nebulóknak.

16.11.25 6

Tagjaink közül vannak pedagógia szakot végzett gyerekfejlesztéssel és felnőttképzéssel foglalkozó szakemberek, akik szívesen vállalják önismereti, csapatépítő tréningek tartását elsősorban, de nem kizárólag középiskolás diákok számára.

Oktatási munkánkhoz tartozik ezen kívül tanulmányi versenyek szervezése is. A tanórákon kívüli fejlesztés egyik legsokoldalúbb módja egy-egy tematikus, több fordulós csapat vagy egyéni verseny szervezése. Ezen a téren is tapasztalattal rendelkezünk és támogatjuk is mások kezdeményezését így került lebonyolításra a debreceni Szent József Kollégiumban a Magyar Nőhistória vetélkedő, melyet Egyesületünk is támogatott.

16.12

Egyesületünk 2016 decemberében kezdett el foglalkozni papírszínházi előadásokkal. Elsőként a Debreceni – Böszörményi úti Gyermekvédelmi Intézményben tettünk látogatást: a Három toll című mese Lapis-Lovas Anett tolmácsolásában hangzott el. Szeretnénk eljutni más debreceni gyermekotthonokba, lakásotthonokba is, hiszen célunk, hogy minél több hátrányos helyzetű gyerekkel ismertessük meg a meseolvasás e különleges módját. Emellett megkeresésre szívesen vállalunk mesélést óvodai, iskolai csoportok számára is. Ha felkeltettük érdeklődésüket keressenek bátran!

Ajánlott cikkek:

Színház a dobozból - Gyerekeknek mesélünk

Emléktábla-avatás és az első rendhagyó történelemóra

Ismét együttműködésben a Hatvani István Szakkollégiummal

Bécsi luxus – Magyar főúri reprezentáció a 18. században