„Volt egyszer egy Monarchia” – Konferencia

  Hajdúnánás Városi Önkormányzata és a Járom Kulturális Egyesület évek óta együttműködik, hogy tudományos ismeretterjesztő konferenciákat bonyolítsunk le közösen Hajdúnánáson. Idén az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának 100. évfordulójának alkalmából „Volt egyszer egy Monarchia” címmel hirdettek a szervezők konferenciát június 1-jére.

  Bővebben

  Kirándulás a Partium fővárosában

  A Talentum Café programsorozat zárásaként hallgatói kirándulást szerveztünk Nagyváradra, melynek keretében többek között a nagyváradi várat és a Nagyboldogasszony Székesegyházat látogattuk meg. A kirándulás hangulatáról a jó idő, és a kiváló társaság gondoskodott.

  Bővebben

  Kortárs irodalmat az iskolába!

  A Járom Kulturális Egyesület szervezésében ismét egy rendhagyó középiskolai órán vehettek részt ezúttal sárospataki diákok. Meghívásunkra Závada Péter kortárs költővel beszélgethettek 2018. május 2-án a Sárospataki Református Kollégium gimnazistái és az Árpád Vezér Gimnázium diákjai versről, zenéről, az alkotási folyamatról.

  Bővebben

  Mitől város a város? – Előadást szerveztünk az Egyetemen

  Április 11-én A Történelmi Intézettel és a Hatvani István Szakkollégiummal közösen hívtuk meg Prof. Dr. Gyáni Gábor akadémikust, hogy Változatok városra: Budapest és a mezővárosok c. tudományos ismeretterjesztő előadását megtartsa. A programon szép számmal vettek részt hallgatók több tudományterületről is.

  Bővebben

  Várostörténeti vetélkedő – A döntő

  2018. április 11-én került sor a Főnix és Bárány várostörténeti vetélkedő döntőjére a Szent József Gimnáziumban. A város napjára időzített rendezvényen nyolc csapat képviselte a Debrecen több középiskoláját. Bemelegítésül egy rövid városséta szolgált, melynek végpontja a reformáció jubileumára készített emlékmű volt. A későbbiek során hasznosnak bizonyuló információmorzsák hangzottak el séta közben, ezt követően ugyanis egy három fordulós kvízben mérhették össze a diákcsapatok várostörténeti tudásukat.

   

  Bővebben

  Mit mond még mai is nekünk Jókai?

  Egyesületünk és a Hatvani István Szakkollégium Nyelvtudományi és a Magyar irodalom-, Kommunikáció- és Médiatudományi szakcsoportja közös szervezésben bonyolította le a Talentum Café újabb rendezvényét. Az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójának alkalmából Dr. habil. Hansági Ágnes irodalomtudóst (KGRE) hívtuk meg a Debreceni Egyetemre, hogy „Médiakonfiguráció és/vagy poétika? – A novella műfaji kibontakozása az 1850-es években” című előadását megtartsa. Ezzel megágyazott a másnapi Jókai-sétának, melyet a Fiatal Írók Szövetségével közösen március 15-én Debrecenben szerveztünk. 

  Bővebben

  Indítsd a tavaszt a Járom Kulturális Egyesülettel!

  Bár így március elején mindenki jobb időt remélt, bízunk benne, hogy a hó alól kihatjuk a tavaszt. Egyesületünk előtt sűrű két hónap áll, most összeszedjük, hogy mit is ajánlunk programként az érdeklődőknek.

  Bővebben

  Papírszínházat mindenkinek!

  2018 februárjában Sárospatak két intézményébe vittük el a Papírszínházat. A Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában, vagyis a Kisrefiben az alsós osztályok tanulói láthattak különféle meséket. A kisebbek a Három toll és a Bertalan és Barnabás, míg a nagyobbak A csodapalást és A soknevű macska című meséket hallgathatták meg, a képzeletbeli függöny legördülése után pedig örömmel meséltek háziállataikról, gazdag fantáziával gondolták tovább a történetet, vagy bújtak be a kulisszák mögé kíváncsian. Igazi öröm ilyen lelkes közönség előtt mesélni, és a tanítók is nagyon érdeklődően fordultak a Papírszínház felé.

  Bővebben

  További cikkeink...