Történelemtanárok figyelmébe - Várostörténeti vetélkedő

  A Szent József Kollégium és a Járom Kulturális Egyesület "FŐNIX ÉS BÁRÁNY – DEBRECEN 325" címmel helytörténeti vetélkedőt hirdet debreceni középiskolák és kollégiumok tanulói számára.

  Bővebben

  Ha ősz, akkor kézműves foglalkozás

  Itt van az ősz, itt van újra. Egyesületünk ismét őszi kézműves foglalkozás tartására vállalkozott. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 5. A osztálya az iskolai papírgyűjtést megnyerve tanításmentes naphoz jutott, melynek indításaként őszi kézműves foglalkozáson vettek részt.

  Bővebben

  "Elmondom, hogy tegnap még ott voltam…" – Rólunk írták

  A Debreceni Egyetem tanárszakos hallgatóiként igen intenzív kiránduláson vettünk részt Erdélyben, szeptember első hetében. Egy társunk kivételével mindannyiunknak történelem az egyik szakja. Nagyon tartalmas 5 napban volt részünk, Erdély rengeteg látnivalót kínál bárkinek, a történelem iránt érdeklődőknek pedig még inkább.

  Bővebben

  A Partiumba kirándultunk

  Rövid évnyitó hétvégi kirándulást szerveztünk a DE Hatvani István Szakkollégium diákjai számára a Partiumba. A kirándulás célja az volt, hogy a szakkollégium új tagjai jobban megismerjék a közösséget, és közösen keressék fel a közeli történelmi emlékhelyeket. Eygesületünk nem volt rest segíteni a szervezésben és a lebonyolításban.

  Bővebben

  Egyesületünk is megemlékezett a reformáció jubileumáról

  2017. augusztus 4-én, immár negyedik alkalommal vette kezdetét a Hajdúk Világtalálkozója egy szakmai konferenciával, amelynek tematikája az ötödik centenárium okán a reformáció történetéhez is kapcsolódott. A konferenciának Hajdúnánás város polgármesteri hivatala adott helyszínt, a rekkenő hőségben a díszterem kellemes klímájában folyt a diskurzus. Egyesületünk jelentős szerepet vállalt a szervezésben.

  Bővebben

  Könyvbemutatót tartottunk az Ünnepi Könyvhéten

  A Méliusz Juhász Péter Könyvtár közreműködésével a Járom Kulturális Egyesület lehetőséget kapott, hogy a 88. Ünnepi Könyvhét keretén belül Debrecenben, 2017. június 11-én a Csapó utcai sétálóövezet színpadán bemutathassa az Egyesület gondozásában megjelent köteteket. A beszélgetés moderátora Novák Ádám egyesületi elnök volt, beszélgetőtársai pedig Csiszár Imre (MTA–DE Néprajzi kutatócsoport, tudományos munkatárs és Hajdúnánás város alpolgármestere), Somogyi László (Budapest Fővárosi Levéltára, történész-levéltáros), és Györkös Attila (MTA–DE „Magyarország a középkori Európában” Lendület Kutatócsoport, tudományos munkatárs, DE BTK TI ETT habil. egyetemi adjunktus).

  Bővebben

  Rock & Read – Kritikus és kortárs második felvonás

  Fiatal Írók Szövetsége és a Járom Kulturális Egyesület Rock & Read névre keresztelt beszélgetéssorozata 2017. március 22-én startolt. Az első alkalommal az eddig leginkább költőként és gyermekirodalmi művek szerzőjeként ismert Szabó T. Anna első prózakötete került a kritikusok asztalára; a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatói, Bódi Katalin és Balajthy Ágnes, valamint doktorandusza, Uri Dénes Mihály beszélgetését hallgathattuk meg, melynek moderátora Lapis József, az Alföld folyóirat szerkesztője volt.

  Bővebben

  További cikkeink...