Könyvbemutatót tartottunk az Ünnepi Könyvhéten

  A Méliusz Juhász Péter Könyvtár közreműködésével a Járom Kulturális Egyesület lehetőséget kapott, hogy a 88. Ünnepi Könyvhét keretén belül Debrecenben, 2017. június 11-én a Csapó utcai sétálóövezet színpadán bemutathassa az Egyesület gondozásában megjelent köteteket. A beszélgetés moderátora Novák Ádám egyesületi elnök volt, beszélgetőtársai pedig Csiszár Imre (MTA–DE Néprajzi kutatócsoport, tudományos munkatárs és Hajdúnánás város alpolgármestere), Somogyi László (Budapest Fővárosi Levéltára, történész-levéltáros), és Györkös Attila (MTA–DE „Magyarország a középkori Európában” Lendület Kutatócsoport, tudományos munkatárs, DE BTK TI ETT habil. egyetemi adjunktus).

  Bővebben

  Rock & Read – Kritikus és kortárs második felvonás

  Fiatal Írók Szövetsége és a Járom Kulturális Egyesület Rock & Read névre keresztelt beszélgetéssorozata 2017. március 22-én startolt. Az első alkalommal az eddig leginkább költőként és gyermekirodalmi művek szerzőjeként ismert Szabó T. Anna első prózakötete került a kritikusok asztalára; a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatói, Bódi Katalin és Balajthy Ágnes, valamint doktorandusza, Uri Dénes Mihály beszélgetését hallgathattuk meg, melynek moderátora Lapis József, az Alföld folyóirat szerkesztője volt.

  Bővebben

  Együttműködésben a Szakkollégiummal

  Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma a tehetséges, és többre vágyó egyetemi hallgatóknak biztosít lehetőséget látokörük szélesítésére, kapcsolatok építésére. Ezekkel a célokkal a Járom Kulturális Egyesület is egyetért, így hamar egymásra talált a két közösség. Együttműködésünk a 2016-os évben kezdődött el és újabb programok kerülnek megvalósításra.

  Bővebben

  Irodalomról másképp - Elindult a Rock & Read

  A Fiatal Írók Szövetsége és a Járom Kulturális Egyesület Rock & Read névre keresztelt beszélgetéssorozata 2017. március 22-én startolt. Az első alkalommal az eddig leginkább költőként és gyermekirodalmi művek szerzőjeként ismert Szabó T. Anna első prózakötete került a kritikusok asztalára, mely a keresztségben a Törésteszt nevet kapta. Lapis József moderátor beszélgetőtársai Bódi Katalin, Balajthy Ágnes és Uri Dénes Mihály voltak.

  Bővebben

  Kulturzsongás Debrecenben

  A 2016/2017-es tanévben a Szent József Gimnázium és Szakközépiskola kollégiumi lakói számára kéthetente jelentkező délutáni foglalkozásokból álló programsorozattal jelentkeztünk. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Fő célunk, hogy a kollégisták ismereteit bővítsük, és csapatépítő foglalkozások keretében lüktető közösséget hozzunk létre.

  Bővebben

  Egy sötét folt az Észak-Alföld történetében: Gulág

  A 2016/2017-es tanév első félévében a Gulág Emlékbizottság támogatásával valósítottuk meg ismeretterjesztő programsorozatunkat középiskolás diákok számára. A projektbe öt középiskola diákjai kapcsolódtak be, közel kétszáz résztvevőnek bővítettük ismereteit a szovjet kényszermunkatáborokról, a málenkij robotról, a magyarországi kényszer-kitelepítésekről és az ’56-os forradalmat követő megtorlásról.

  Bővebben

  Színház a dobozból - Gyerekeknek mesélünk

  „Minden szülő és pedagógus szívesen mesél a gyerekeknek. Mert a mese a megnyugtató, feszültség oldó hatásán túl, képes valami sokkal többre is: a mesében megtalálhatók ugyanis azok a tanítások, amelyek a lelki gyógyuláshoz szükségesek. A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja.” 

  Bővebben

  További cikkeink...