Régiótörténeti konferenciát szervezünk

  Hajdúnánáson immáron évek óta tradíciója van a tudományos diskurzusoknak. Nyaranta két, tematikus konferenciát szerveznek a városban. Az augusztus eleji szimpózium a Hajdúk Világtalálkozójához kapcsolódva központba a város alapítóinak, a hajdúk történetét helyezi. A hagyomány 2014-ben A hajdúk nyomában c. konferenciával kezdődött, 2016-ban pedig már két kötet is napvilágot látott három év tudományos előadásaiból.

  Bővebben

  Papírszínház a Múzeumok Éjszakáján

  Rendhagyó helyszínen, a Sárospataki Képtárban láthattak papírszínházas előadásokat gyerekek és felnőttek a Múzeumok Éjszakáján. Június 23-án este egyesületünk tagja, Lapis-Lovas Anett mesélt: a Piroska és a nagy mágus, A soknevű macska és A kék ló című mesék hangzottak el a kiállítótér különleges környezetében. A Képtárnak köszönjük a meghívást, a közönségnek pedig a kitartó érdeklődést!

  Bővebben

  Egyesületünk részvétele a 89. Ünnepi Könyvhéten

  Irodalom és történelem kapcsolatát, érintkezési pontjait járta körbe az 89. Ünnepi Könyvhét keretében megvalósult kerekasztal-beszélgetésünk Tompa Andrea Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben című könyvéről.

  Bővebben

  Konferencia a Monarchiáról

  Hetedik alkalommal tartottak konferenciát a Város és vidék sorozat keretein belül Hajdúnánás Városi Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, valamint a Járom Kulturális Egyesület közös szervezésében Hajdúnánáson. A téma ezúttal az idén száz éve felbomlott Osztrák-Magyar Monarchia volt.

  Bővebben

  Irodalom ITT és MOST – Generációk találkozása

  ​Már a Járom Kulturális Egyesületnél is teljesíthető a fiatalok számára a kötelező közösségi szolgálat. 2018. áprilisában indítottuk útjára a debreceni Szent József Kollégium diákjai számára az Irodalom ITT és Most c. programunkat. A projekt középpontjában a magyar irodalom nemzeti és kulturális alapon összekötő ereje áll, mellyel három generáció élményvilágát szeretnénk közelebb hozni egymáshoz.

  Bővebben

  Történelmi regények és irodalmi értékek

  Tompa Andrea íróval, színikritikussal, A hóhér háza (2010), a Fejtől s lábtól - Kettő orvos Erdélyben (2013) és az Omerta - Hallgatások könyve (2017) című nagy sikerű regények szerzőjével Egyesületünk tagja, Uri Dénes Mihály irodalomkritikus beszélgetett a debreceni Hatvani István Szakkollégiumban.

  Bővebben

  Kirándulás a Partium fővárosában

  A Talentum Café programsorozat zárásaként hallgatói kirándulást szerveztünk Nagyváradra, melynek keretében többek között a nagyváradi várat és a Nagyboldogasszony Székesegyházat látogattuk meg. A kirándulás hangulatáról a jó idő, és a kiváló társaság gondoskodott.

  Bővebben

  Kortárs irodalmat az iskolába!

  A Járom Kulturális Egyesület szervezésében ismét egy rendhagyó középiskolai órán vehettek részt ezúttal sárospataki diákok. Meghívásunkra Závada Péter kortárs költővel beszélgethettek 2018. május 2-án a Sárospataki Református Kollégium gimnazistái és az Árpád Vezér Gimnázium diákjai versről, zenéről, az alkotási folyamatról.

  Bővebben

  További cikkeink...