Az Egyetem és Város - előadást tartottunk

  Szerdán délután a Szent József Gimnázium Dísztermének széksorai szépen lassan kezdtek megtelni, hiszen 17:00-tól Kerepeszki Róbert, a DE Történelmi Intézetének tanszékvezető docense készült előadást tartani „Debrecen társadalma és az egyetem a két háború között”.

  Bővebben

  Rock&Read - kritikus és kortárs

  2017. december 21-én folytatódott a Rock&Read elnevezésű beszélgetéssorozat, melyen debreceni kritikusok vitatnak meg kortárs irodalmi műveket. A FISZ Fiatal Írók Szövetsége és a Járom Kulturális Egyesület által szervezett program alkalmán a résztvevők, Balajthy Ágnes és Pótor Barnabás két fiatal költő debütálását értékelték.

  Bővebben

  Legyél Te is Önkéntes!


  Egyesületünk és a Hatvani István Szakkollégium Filozófia- és Humántudományi szakcsoportja közös szervezésben bonyolította le a Talentum Café III. rendezvényét. A téma az Önkéntesség, a Civil szféra tevékenysége, kihívásai, lehetőségei voltak. Többek között arról esett szó, az egyetemi hallgatóknak miért érdekük részt venni önkéntes programokban.

  Bővebben

  Az első világháború 1917–18: a döntés évei

  Egyesületünk és a Hatvani István Szakkollégium közös meghívását elfogadta Kiss Gábor Ferenc az SZTE Juhász Gyula Pedagógia Karának főiskolai docense, és az első világháború utolsó két évének eseményei kapcsán beszélt a világháború kimenetelének okairól. A rendezvényen megjelenteknek lehetőségük volt a Talentum Café szellemiségének megfelelően kötetlen beszélgetést folytatni az előadóval és egymással a történeti kutatásokról, és a világháború centenáriumához kötődő újabb kutatási eredményekről.

  Bővebben

  A fenntarthatóságról beszélgettünk a Hatvanisokkal

  A Hatvani István Szakkollégiummal együttműködve Lányi Andrást és Balogh Pétert hívtuk meg egy szakszeminárium tartására a Debreceni Egyetemre. A fenntarthatóság kérdései. Megújuló energiaforrások és környezettudatosság c. kurzus keretébe 2017. november 17. és 24. között szó esett a megújuló energiaforrások kérdéséről, környezettudatosság fontosságáról, és körül jártuk mit is jelent, miben áll az ökopolitikai gondolkodás.

  Bővebben

  Erdőbényén meséltünk

  2017. november 20-án egyesületünk tagja, Lapis-Lovas Anett ismertette meg az erdőbényei ovisokat a papírszínház szépségeivel. A Nap-Szarvas Óvodában körülbelül húsz gyerek hallgatta lelkesen a Három toll című mesét. Az óvónők nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban részesítették a mesélőt, amit innen is köszönünk, és bízunk benne, hogy még sokat mesélhetünk az erdőbényei gyerekeknek!

  Bővebben

  Történelemtanárok figyelmébe - Várostörténeti vetélkedő

  A Szent József Kollégium és a Járom Kulturális Egyesület "FŐNIX ÉS BÁRÁNY – DEBRECEN 325" címmel helytörténeti vetélkedőt hirdet debreceni középiskolák és kollégiumok tanulói számára.

  Bővebben

  Ha ősz, akkor kézműves foglalkozás

  Itt van az ősz, itt van újra. Egyesületünk ismét őszi kézműves foglalkozás tartására vállalkozott. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 5. A osztálya az iskolai papírgyűjtést megnyerve tanításmentes naphoz jutott, melynek indításaként őszi kézműves foglalkozáson vettek részt.

  Bővebben

  További cikkeink...