Várostörténeti előadást szervezünk a Szent Józsefben

A 2017/18-as tanévben Főnix és Bárány címmel várostörténeti vetélkedőt hírdettünk a Szent József Gimnázium és Kollégiummal együttműködésben debreceni középiskolák és kollégiumok tanulói számára. Az első két fordulót követően a harmadik forduló nyitányaként egy várostörténeti előadást szervezünk, melyre minden nevezett csapatot és bárkit, aki érdekel az előadás szeretettel várunk.

JKE 18.01.11.1A

Az első fordulóban Debrecen történetéből csemegéztünk 1693-ig bezárólag. Arra voltunk kíváncsiak, kinek a nevéhez volt köthető az első debreceni nyomda megalapítása, vagy mi volt a közös Fazekas Mihályban, Csapó Józsefben és Diószegi Sámuelben.

JKE 18.01.11.2B

Fazekas Mihály szobra a Medgyessy sétányon. Kép forrása: Köztérkép.hu

A következő kérdéssorban A civisváros történetével foglalkoztunk a 18–19. században. Szóerdőben kerestük Ady Endre kedvenc termének nevét az Angol Királynő Szállodában, és kíváncsiak voltunk, kire lehetett asszociálni a Lenin szoborfról, a fekete himlőről és a művelődési központról.

JKE 18.01.11.3C

Az Angol Királynő Szálloda egy képeslapró. A Kép forrása: Debrecenikepeslapok.blogspot.hu

A harmadik fordulóban Debrecen 20. századi történetét járjuk körbe. Ennek nyitányaként a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének tanszékvezető docensét, Dr. habil. Kerepeszki Róbertet kértük fel, hogy ismeretterjesztő előadást tartson "Debrecen társadalma, és az Egyetem a két világháború között" címmel. Az előadásra 2018. január 17-én (szerda) kerül sor a Szent József Gimnáziumban.

JKE 18.01.11.4D

Az alábbi linken megtekinthetőek a korábbi fordulók feladatlapjai:

1. forduló – Feladatlap