Irodalom ITT és MOST – Generációk találkozása

​Már a Járom Kulturális Egyesületnél is teljesíthető a fiatalok számára a kötelező közösségi szolgálat. 2018. áprilisában indítottuk útjára a debreceni Szent József Kollégium diákjai számára az Irodalom ITT és Most c. programunkat. A projekt középpontjában a magyar irodalom nemzeti és kulturális alapon összekötő ereje áll, mellyel három generáció élményvilágát szeretnénk közelebb hozni egymáshoz.
A középiskolai hallgatókkal magyar szakos és aktív költők segítségével szeretnénk megszerettetni a kortárs irodalmat, megismertetni őket a magas színvonalú kortárs mesékkel. Ezt követően a középiskolások az egyetemistákkal közös projekt keretében mutatkoznának be egy idősek otthonában saját kortárs irodalmi válogatásukkal, majd beteg, illetve hátrányos helyzetű gyermekeknek olvasnának fel.

JKE18.05.29.A

A projekt lényege, hogy a generációs szakadékokat együtt próbálják meg leküzdeni, a kortárs irodalmi szövegeket és meséket eszközül használva. A kortárs versek képviselik a fiatalok világát, amit szeretnének megmutatni az idősebbeknek és beteg társaiknak, miközben ezzel közelednek is feléjük. Programunkat az Új Európa Alapítvány KÖSZ! program támogatja. A felkészítő órákat követően május 29-én a Szent Erzsébet Otthonban jártunk, ahol a  diákokkal együtt beszélgettünk irodalomról és az irodalommal kapcsolatos élményekről. A diákok munkáját Bihari Gábor és Farkas Evelin segítette.

JKE18.05.29.B

n UEA logo