Régiótörténeti konferenciát szervezünk

Hajdúnánáson immáron évek óta tradíciója van a tudományos diskurzusoknak. Nyaranta két, tematikus konferenciát szerveznek a városban. Az augusztus eleji szimpózium a Hajdúk Világtalálkozójához kapcsolódva központba a város alapítóinak, a hajdúk történetét helyezi. A hagyomány 2014-ben A hajdúk nyomában c. konferenciával kezdődött, 2016-ban pedig már két kötet is napvilágot látott három év tudományos előadásaiból.
A korábbi évek tapasztalataira alapozva 2018 augusztusában a konferencia tematikájában szervezők teret engednek a a régiótörténeti előadásoknak. Céljuk, hogy az Észak-Alföld, de különösen a Hajdúság lakói – kik ezt a területet hazájuknak tekintik – minél több információt nyerhessenek lakhelyük történetéről. A múlt részletes megismerése hozzájárulhat a lokálpatrióta identitás mélyítéséhez, ezzel a jövő kihívásainak helyben tudunk megfelelni. Különösen igaz ez a Hajdúságban, ahol az identitásnak összetartó ereje a múlt viszontagságos éveiben sokszor átsegítette a nehézségeken a lakosságot.

2018-as konferenciát „Közszabadok szolgálathoz és területhez kötve” A Hazánk: Észak-Alföld – Régiótörténeti konferencia c. rendezik meg augusztus 3-án. A konferencia részletes programja alább olvasható, a link mögött pedig az előadások absztraktjai is megtekinthetőek.
JKE18.06.29.1

JKE18.06.29.2