Közszabadok szolgálathoz és területhez kötve

Hajdúnánás Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, a Járom Kulturális Egyesület együttműködésének és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósulhatott meg immár ötödik alkalommal a hajdúság történetével foglalkozó tudományos előadássorozat. 2018. augusztus 3-án a hajdúnánási polgármesteri hivatal dísztermében rendezték meg a Hajdúk Világtalálkozójával már hagyományosan összefonódó szakmai konferenciát.

Hajdúnánás városa évek óta helyszíne olyan történész-szakmai rendezvényeknek, melyek nem csak a város történetével foglalkoznak, de regionális, s akár országos vonatkozásban is érdemlegesek. Kerepeszki Róbert egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének igazgató-helyettesének elnökletével elhangzott nyolc előadást nehéz tematikailag, kronológiailag csoportosítani. A megnyitón maga a levezető elnök is „színesként” jellemezte a tematikai palettát. A közelgő centenáriumi év kapcsán megfigyelhető, hogy négy előadás dolgozza fel hazánk 1919-20-as román megszállásának interakcióját, míg a fennmaradók az említett hajdúterület történetének egy-egy szeletét tárgyalják.

A konferenciáról részletes beszámolót az Újkor.hu-n olvashatnak.