Kossuth Lajos nyomában - Várostörténeti vetélkedő

Egyesületünk igyekszik lehetőségeihez mérten Debrecen város, és a régió történetét megismertetni a középiskolás diákokkal. Korábban ezért szerveztünk a Gulágról rendhagyó történelemórákat, ezért hirdettük meg a Főnix és Bárány c. várostörténeti vetélkedőt. És ezért támogatjuk a Déri Múzeum és Debreceni Református Kollégium Múzeumának kiírását, mely a Szabadságharc 170 éves jubileuma alkalmából kerül megrendezésre Debrecenben. Figyelem, a határidő  nagyon rövid, viszont értékes nyereményeketet nyerhetnek a részvevők. Többek között Campus belépőt, erdélyi utazást és a Járom Kulturális Egyesület különdíját is, ami értékes tárgynyeremény.
 JKE 19.02.25

FELHÍVÁS
A „KOSSUTH LAJOS AZT ÜZENTE…” CÍMŰ INTERAKTÍV ÉS KREATÍV KÉTFORDULÓS KÖZÉPISKOLAI VÁROSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE

A verseny meghirdetői és szervezői: Déri Múzeum és Debreceni Református Kollégium Múzeuma
A verseny támogatója: Debrecen Megyei Jogú Város
Közreműködők: Debreceni Tankerületi Központ

A verseny célja:

A város középiskolás diákjai minél többet tudjanak meg az 1849-ben második fővárosként működő Debrecenről, az itt történt eseményekről, a városban tartózkodó Kossuthról, ismerjék meg azokat a helyeket, melyek a magyar történelem fontos helyszínei voltak ebben az időszakban. A Cívis álom c. vetélkedőhöz hasonlóan célunk a fiatalok önismeretének, személyiségének és gondolkodásának gazdagítása, lehetőség nyújtása a diákok szabad, kreatív önkifejezésére.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

A versenyre a Debrecenben, ill. a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolák diákjai jelentkezhetnek, csoportos formában, 5 fős csapatokat alkotva. A jelentkezéseket az adott intézmény diákönkormányzata szervezi, koordinálja. A csoportok nevet választva adják le jelentkezésüket, felsorolva a csoport tagjait. A jelentkezési lapot az adott középiskola intézményvezetője aláírja és lebélyegzi. A versenyző csapatok az első forduló különböző helyszíneire a jelentkezési lap bemutatásával léphetnek be.

A verseny leírása:

A verseny keretjáték története

A verseny résztvevői olyan diákok, akik minél többet szeretnének megtudni a debreceni 1849-es eseményekről. Nyomozóvá kell válniuk, hiszen azokból a nyomokból tudnak elindulni, amelyek a város múzeumában és bizonyos pontjain fönnmaradtak. Ezért első körben ezeket az intézményeket és helyeket kell és érdemes fölkeresniük, hogy meg tudják oldani az írásbeli fordulóban szereplő feladatokat és rejtélyeket. Rendhagyó módon az internetet is használniuk kell a teljes feladatlap megoldásához.
A játék menete:
A játék/vetélkedő két fordulóból áll, melyekben az ismeretek megszerzésére és rögzítésére, aktív felhasználására és kreatív alkalmazására kerül sor.

1. forduló – Debrecen múltja

2. forduló – Kreatív feladatok kötelező és szabadon választott témában, Szóbeli vetélkedő

Ajánlott irodalom:

Városunk című honismereti szöveggyűjtemény Debrecenről. Szerk. Kardos Lászlóné. Debrecen, 1997.

A szabadságharc fővárosa Debrecen. Szerk. Szabó István. Debrecen, 1948. (Online)

Látogass el a Debreceni Művelődési Központ oldalára is.

1. forduló

2019. február 12.–március 5.

Debrecen 1849-es történelméhez kapcsolódó feladatok megoldása, múzeumok és emlékhelyek felkeresése alapján

A csapatok ebben a fordulóban felkeresik a Déri Múzeum, a Református Kollégium, a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítást és Debreceni Irodalom Háza kiállításait, valamint a Református Nagytemplomot. A helyszínekre a csapatok az intézményvezető által aláírt jelentkezési lappal léphetnek be. A versenyzők a Debreceni Irodalom Házában vehetik át azt a borítékot, amely tartalmazza a szükséges információkat, majd az első forduló feladatait is. A feladatok megoldásához az ajánlott irodalom ismerete, a kiállítások bizonyos részleteinek megtekintése és a város megadott helyeinek fölkeresése, bejárása szükséges, ahol játékos formában megtalálhatják azokat az információkat, melyek segítségével a feladatokat meg tudják oldani. A feladatok megoldására 4 hét áll a csapatok rendelkezésére.
A megoldott feladatsort a borítékban található útmutató szerint a csapatoknak 2019. március 5-én 15 óráig kell leadniuk iskolájuk diákönkormányzati vezetőinek.

2. forduló (döntő)

2019. április 8.