Gulág első forduló – Magyarország szovjet megszállása és annak következményei 1944–45-ben

Véget ért az „Egy sötét folt az Észak-Alföld történetében: Gulág” c. programsorozatunk első fordulója. Képekben számolunk be Dr. Barta Róbert a DE BTK Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető docensének rendhagyó történelemóráiról.

Első alkalommal a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában volt lehetősége Novák Ádám egyesületi elnöknek bemutatnia a zömében történelem fakultációs diákoknak Barta Tanár Urat, akinek előadása a Debrecen Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága által szervezett Gulág-emléktábla avatáshoz kapcsolódott.

16.12.15

December 1-jén a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma adott otthont a „Magyarország szovjet megszállása és ennek következményei 1944–45-ben” c. órának. A diákok betekintést nyerhettek Magyarország a II. világháború utolsó évei során betöltött szerepébe és az ország helyzetébe. Az előadás íve érthető és logikus háttért vázolt az ország szovjet megszállásának, és annak következményeinek.

16.12.15. Kép 2

Egy héttel később December 9-én délelőtt a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két felsőbb éves osztálya, délután pedig a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának társadalomtörténeti szakkörének diákjai találkozhatta Barta okfejtésével.

16.12.15. ggggg

A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályközösségeihez december 15-én jutottunk el, a keretes szerkezet tökéletessége érdekében pedig másnap a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában zártuk az első fordulót.

16.12.15. Kép 4.hhhh

Az órákon közel 200 diák vett részt, bízunk benne, hogy az ’40-es évek viharos eseményeinek kellő háttérvilágítást nyújtottunk számukra, ezzel előkészítve a Gulág programunk későbbi rendezvényeinek befogadását, és lehetőséget teremtettünk a egy bonyolult téma tanórán kívüli mélyebb értelmezéséhez.

2017 januárjában folytatjuk a „Kitaszítottak” c. hajdúnánási kiállítás megtekintésével és örömmel jelenthetjük ki, hogy ismét városunkba hozzuk a hónap végén a „Málenkij robot – A kárpátaljai magyarok 1944-es deportálása” c. vándorkiállítást a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény és Fotótárral együttműködve.

Gulág