Az emlékezés helye lett a Méliusz - Megnyitottuk a kiállítást

Egyesületünk első nyilvános rendezvényének a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárának első emeleti kerengője adott helyet. Az egyesületünk szervezésében folyó „Egy sötét folt az Észak-Alföld történetében: Gulág” című programsorozat zárórendezvényére, a „Málenkij robot – A kárpátaljai magyarok 1944-es deportálása” című kiállítás megnyitására gyülekeztek az érdeklődők 2017. január 31-én délután 15:00-kor.

17 01 31 k 1

A megnyitó a Jazz Five Band instrumentális felvezetésével kezdődött, majd Novák Ádám elnök köszöntötte a közönséget.

17 01 31 k 3

A megnyitón parlamenti elfoglaltsága miatt Dr. Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő nem tudott ugyan részt venni, köszöntő nélkül így sem múlt el a rendezvény.

17 01 31 k 4

Dr. Kovács Béla Lóránt, a Könyvtár igazgatója, mint házigazda hívta fel a figyelmet a Gulág Emlékév és az emlékezés fontosságára. Hangsúlyozta, hogy az Észak-Alföldről elhurcoltak története részben különbözik a kárpátaljai folyamattól, de legalább akkora traumát jelentett a lakosságnak. A II. világháborús hadi veszteségek mellett, a zsidó és roma holocaust is súlyos áldozatokat követelt, és a megszálló hadsereg pusztításán túl rabszolgamunkára gyűjtötték be a lakosság maradékának nagy részét. Kiemelte, hogy eltelt több mint hetven év, és egy állami szervezésű emlékév kellett ahhoz, hogy a mai magyar – és európai – társadalom megemlékezhessen a gulágra hurcoltak emlékéről, tisztázza az elhurcolások körülményeit.

17 01 31 k 6

Ezt követően Dr. Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója, egyben a kiállítás kurátora mutatta be egy rendhagyó tárlatvezetés keretében a kiállítást.

17 01 31 k 7

Felhívjuk az érdeklődők, elsősorban a középiskolai diákság figyelmét, hogy a kiállítás 2017. február 18-ig lesz megtekinthető a Könyvtár nyitvatartási idejében. Emellett rendhagyó tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora február 10-én (péntek), melyre ingyenesen az Egyesület elérhetőségein lehet jelentkezni.

17 01 31 k 5

Köszönjük a Jazz Five Band-nek, hogy a megjelentek örömére színesítették a kiállítás megnyitóját.

Fotók: Szakács János

Gulág