Irodalomról másképp - Elindult a Rock & Read

A Fiatal Írók Szövetsége és a Járom Kulturális Egyesület Rock & Read névre keresztelt beszélgetéssorozata 2017. március 22-én startolt. Az első alkalommal az eddig leginkább költőként és gyermekirodalmi művek szerzőjeként ismert Szabó T. Anna első prózakötete került a kritikusok asztalára, mely a keresztségben a Törésteszt nevet kapta. Lapis József moderátor beszélgetőtársai Bódi Katalin, Balajthy Ágnes és Uri Dénes Mihály voltak.

170.3.22.1

Az eseménynek a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára adott helyet. Örülönk, hogy Egyesületünk egy ilyen kezdeményezés mellé tud állni, és reméljük sok hasonló rendezvény valósulhat még meg. A kötet címe jól jellemezheti a programsorozat első állomását is, át megy-e a törésteszten a kezdeményezés. Nos, Gyuris Adél Kinga KULTer.hu-n megjelent írásából kiderül, van fantázia a programban.

170.3.22.2
Kép forrása: KULTer.hu

"Ahogyan az esemény leírása alapján sejteni lehetett, éles kritikusi szem és nyelvezet jellemezte a délutáni beszélgetést. Ahogy Lapis József felvezetésében elhangzott, a megvitatott kötet, Szabó T. Anna Törésteszt című, 49 szövegből álló kisprózagyűjteménye vegyes fogadtatásban részesült – mind a kritikusok, mind a rajongók részéről (az eladási listákon ugyanakkor előkelő helyen áll, ami mutatja, hogy várt, sokakat érdeklő kötetről van szó)." A cikk itt folytatódik: KULTer.hu

Másodjára a költészet napján, április 11-én a XV. Debreceni Költészeti Fesztivál keretében került sor a kritikusi beszélgetés megrendezésére, amikor is a kortárs líra volt terítéken. Seamus Heaney és Al Berto egy-egy verseskötetéről gondolkodtak együtt a felkért hozzászólók: Bihary Gábor, Farkas Evelin és Vigh Levente, doktoranduszok, a moderátori szerepet ismét Lapis József vállalta.

JKE 17.04.15.1

A korántsem könnyen értelmezhető művekről beszélgetve az elemzők kiemelték, hogy a külföldi kortárs líra esetében fontos tudni, kik és milyen háttérrel ültették át a szövegeket magyar nyelvre. Költő ugyanis nehezen működhet műfordítói munka nélkül. Több vers, versrészlet is felolvasásra került, a szűk egy óra alatt pedig az érdeklődők közelebb kerülhettek kicsit a kortárs lírához. Bízunk benne, hogy akik ott voltak, hasznosnak találták az eltöltött időt, szeptemberben folytatjuk!

170.3.22.3

A rendezvényeknek a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára biztosított helyet.