Könyvbemutatót tartottunk az Ünnepi Könyvhéten

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár közreműködésével a Járom Kulturális Egyesület lehetőséget kapott, hogy a 88. Ünnepi Könyvhét keretén belül Debrecenben, 2017. június 11-én a Csapó utcai sétálóövezet színpadán bemutathassa az Egyesület gondozásában megjelent köteteket. A beszélgetés moderátora Novák Ádám egyesületi elnök volt, beszélgetőtársai pedig Csiszár Imre (MTA–DE Néprajzi kutatócsoport, tudományos munkatárs és Hajdúnánás város alpolgármestere), Somogyi László (Budapest Fővárosi Levéltára, történész-levéltáros), és Györkös Attila (MTA–DE „Magyarország a középkori Európában” Lendület Kutatócsoport, tudományos munkatárs, DE BTK TI ETT habil. egyetemi adjunktus).

17.06.12.1

Csiszár Imre a napsütéses délutánon röviden összefoglalta a 2013 óta íródó tudományos eredményeket Hajdúnánáson. A „Kitaszítottak” c. kiállítással elindult éves rendezvények minden június első hétvégéjén egy aktuális történeti probléma köré szerveződő konferenciák. 2014-ben „Az első világháború és a magyar vidék” címmel rendeztek tanácskozást, amely előadásainak írott változatát a „Vidék és Város: Az első világháború és a magyar vidék” c. kötetet mutatta be a Somogyi László, aki a kötet recenzense is volt.

17.06.12.2

Novák Ádám a hajdúság és a hajdúk történetével foglalkozó munkákat mutatta be, melynek létrejöttében aktív szerepet kapott az Egyesület is.
Györkös Attila a Debreceni Egyetemen működő kutatócsoportot képviselve ismertette a projekt célkitűzéseit, és röviden bemutatta a már megjelent és megjelenés alatt álló köteteket, melyek arculatáért szintén az Egyesület volt felelős. A beszélgetés jó hangulatban telt, a közönség figyelmét pedig felhívtuk, hogy az említett kötetek mindegyike szabadon elvihető a Méliusz Könyvtár standjánál, bízunk benne sikerült mindenkihez eljuttatni a tudományszolgáló tevékenységünk eme darabjait.

17.06.12.3

A bemutatott kötetek:
Vidék és Város: Az első világháború és a magyar vidék. Szerk. Barta Róbert, Csiszár Imre. Közreműködött: Forisek Péter. Hajdúnánás, 2015. 144 p.
A hajdúk nyomában - Régiókutatás és emlékezettörténet. Szerk. Csiszár Imre, Novák Ádám. Hajdúnánás, 2016. 121 p.
Jászok, kunok, husziták, hajdúk és kurucok Katonáskodó elemek a magyar történelemben a középkortól az újkorig. Szerk. Csiszár Imre, Novák Ádám. Hajdúnánás, 2016. 120 p.
Das Konzil von Konstanz und Ungarn. Hrsg. von Attila Bárány unter Mitarbeit von Balázs Antal Bacsa. Debrecen, 2016. (Memoria Hungariae, 1.)
The Jagiellonians in Europe: Dynastic diplomacy and foreign relations. Edited by Attila Bárány, in co-operation with Balázs Antal Bacsa. Debrecen, 2016. (Memoria Hungariae, 2.)
“M’en anei en Ongria” Relations franco-hongroises au Moyen Âge II. Sous la direction de Attila Györkös, Gergely Kiss. Debrecen, 2017. (Memoria Hungariae 4.)