Kutatócsoport

Fata Libelli Irodalom és Történelem Kutatócsoport bemutatása

Az egyesület régi és új tagjai közül többen végeznek tudományos tevékenységet, illetve PhD képzésben vettek vagy vesznek részt. Elsősorban az irodalomtudomány és a történelemtudomány területén folytatnak kutatásokat: Úgy gondoljuk, az általunk művelt diszciplínáknak vannak metszéspontjai, amelyek egyértelműen megmutatkoztak az egyesület által is koordinál Rock and Read rendezvénysorozat alkalmain. Az ilyen, és ehhez hasonló rendezvények minőségét alighanem jelentősen emeli egy előzetes műhelyvita, ami segíthet felkészülni arra, hogy az egyesület tagjai mélyebben is fel tudjanak dolgozni egy-egy – a kutatásaikhoz kötődő vagy nem kötődő – témát, s melynek eredményeit a széles közönség felé sikeresen tudják tolmácsolni. Mindezek fényében egyesületünk több tagja úgy döntött, hogy létrehoz egy kutatócsoportot, mely keretet biztosít ehhez a tevékenységhez. A 2017. június 22-i egyesületi közgyűlés a kutatócsoport megalakulását ki is mondta. Lapis József felvetését teljes mellszélességgel támogatva az akkor jelenlévők a „Fata Libelli Irodalom és Történelem Kutatócsoport” névre keresztelték a szárnyait bontogató műhelyt. A Kutatócsoport célként tűzi ki, hogy az égisze alatt végbemenő valamennyi szakmai rendezvény és projekt szem előtt tartsa a széles közönség igényeit, a tudomány népszerűsítését, a tudományos eredmények közérthető publikálását. A Kutatócsoport távlati célja, hogy eredményeit a felsőoktatásba még be nem került diákok számára elérhetővé tegye, így járulva hozzá a történelem és irodalom megszerettetéséhez, a történelem és irodalom tudományai felé orientálódásukhoz.  Bízunk benne, hogy az ilyen formában történő, tagok közötti együttműködés gyümölcsöző lesz, és tartalmas, érdekes, nagy nyilvánosságú rendezvényeket tudunk majd a kutatócsoport keretein belül előkészíteni.

JKE 17.04.15.1

A kutatócsoport tagjai:

Farkas Evelin
    Kutatási téma: 19. századi irodalom, Jókai Mór írásművészete

Dr. Lapis József
    Kutatási téma: Modern és kortárs költészet, gyerek-és ifjúsági irodalom

Lapis-Lovas Anett Csilla
    Kutatási téma: Ifjúsági irodalom a középiskolai magyartanításban

Novák Ádám
    Kutatási téma: Középkori magyar történelem, családtörténet, pecséttan.

Uri Dénes Mihály
    Kutatási téma: Az 1956-os forradalom irodalmi reprezentációi
    Publikációs lista (MTMT)

Eredményeinkről, rendezvényeinkről hamaraosan beszámolunk...