Egy sötét folt az Észak-Alföld történetében: Gulág

A 2016/2017-es tanév első félévében a Gulág Emlékbizottság támogatásával valósítottuk meg ismeretterjesztő programsorozatunkat középiskolás diákok számára. A projektbe öt középiskola diákjai kapcsolódtak be, közel kétszáz résztvevőnek bővítettük ismereteit a szovjet kényszermunkatáborokról, a málenkij robotról, a magyarországi kényszer-kitelepítésekről és az ’56-os forradalmat követő megtorlásról.
Gulág

A projekt három állomása közül az elsőn „Magyarország szovjet megszállása és ennek következményei 1944–45-ben” címmel rendhagyó történelemórákat szerveztünk a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium továbbá a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium számára. Az előadó Dr. Barta Róbert a DE BTK Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető docense volt.
16.12.15. Kép 2
Emellett kapcsolódtunk a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett emléktábla avatáshoz, melynek keretében „Az 1944/45-ben Debrecen városából és a „Pavillon” Cs. és kir. gyalogsági laktanyában létesített gyűjtőtáborból Szovjetunióba elhurcoltak emlékére” szentelt márványlapot örök emlékezésként a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium falán helyezték el.

17.01.26. 2

Második állomásunkon ugyanezen intézmények diákjait utaztattuk el Hajdúnánásra a „Kitaszítottak” c. kiállítás megtekintésére. Az elsősorban érzelmekre ható tárlatot annak kurátora, Dr. Csiszár Imre a MTA–DE Néprajzi Kutatócsoport munkatársa mutatta be, kiegészítve egy rendhagyó történelemórával, mely a téma helytörténeti vonatkozásaira tért ki. A tárlatot a program keretében százhúsz diák tekintette meg.

17 01 31 k 3

Harmadik állomásként a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárával együttműködésben a „Málenkij robot – A kárpátaljai magyarok 1944-es deportálása” c. vándorkiállítást hoztuk el ismét Debrecenbe. A kiállítás nyílt, mindenki számára elérhető volt, továbbá a megnyitón és az együttműködő középiskolák számára külön-külön rendhagyó tárlatvezetést szerveztünk Dr. Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója, egyben a kiállítás kurátora közreműködésével.

Program1

Bízunk benne, hogy programunk hozzájárult a fiatal generáció ismereteinek bővítéséhez, és sikerült méltón megemlékezni a 20. század eme sötét foltjáról.

1szazalek