Kulturzsongás Debrecenben

A 2016/2017-es tanévben a Szent József Gimnázium és Szakközépiskola kollégiumi lakói számára kéthetente jelentkező délutáni foglalkozásokból álló programsorozattal jelentkeztünk. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Fő célunk, hogy a kollégisták ismereteit bővítsük, és csapatépítő foglalkozások keretében lüktető közösséget hozzunk létre.

Kulturzsongas

2016. szeptember 13-án Reneszánsz Táncházzal vette kezdetét a programsorozat. A Szent József Gimnázium díszterme adott helyet a rendezvénynek, amely keretében a kollégium leánycsoportja egy lelkes férfiúval kiegészülve két reneszánsz táncot sajátíthatott el. A kezdetben szemérmesen toporgó fiatalok az óra végére lelkes táncosokká változtak, melyről a személyes beszámolók is tanúskodnak.

16.09.25 Kép 1

2016. szeptember 27-én őszi népi kézműves foglalkozást tartottunk a kollégium Stúdiumtermében a Debreceni Egyetem néprajz tanszékének hallgatóinak közreműködésével. A népi kézműves technikák segítségével nemezből lehetett virágot formálni, kukoricaháncsból ugyancsak virágot vagy angyalkát készíteni, a harmadik asztalnál pedig gyöngyből készültek karkötők és nyakláncok. Jó hangulat uralta az őszi Kreatív Kuckót.

Program2

2016. október 19-én 16 órai kezdettel a Szent József-estékhez kapcsolódva került sor az első történelmi filmklubunkra, mely a „Forradalmi filmkockák” címet viselte. A közel egyórás filmmontázs korabeli felvételek, filmfeldolgozások és dokumentumfilmek felhasználásával készült.
2016. október 25-én már a második Kreatív Kuckót szerveztük. Ennek keretében a lelkes leányok szobájuk ajtajára készíthettek díszeket őszi termésekből. A koszorúkészítés és a ragasztópisztoly használatának rejtelmeibe az egyesület tagja, Jakab Melinda vezette be a résztvevőket.

16.10.27

2016. november 15-én a kollégiumi diákság biztosította a közönséget Novák Ádám az egyesület elnökének rendhagyó történelemórájához, melynek feladata volt, hogy bemutassa, hogyan segíti a középkorkutatást a modern technika. Az Aranybulla hamisítástól III. Richárd csontvizsgálatán keresztül a középkori viaszpecsétek 3D rekonstrukciójáig mindenről szó esett a bő egy óra alatt. A már Budapesten és Hevesen is jól vizsgázott interaktív előadás a kollégiumban is remek fogadtatásban részesült.
2016. november 30-án megtartottuk karácsonyi kézműves foglalkozásunkat, amely keretében megannyi színpompás gömbdíszt készítettek kollégiumunk leány lakói. Ezzel a harmadik Kreatív Kuckó kézműves termékei a karácsonyfa alá kerülhettek.

Program3

2016. december 6-án délután a Miklós papírszínház előadást vitt a Kollégiumba. Lapis-Lovas Anett Csilla az egyesület tagjának karitatív gyerekprogramját a kollégiumi lakóknak is bemutatta. Igaz, a középiskolások már nem a gyermekeknek szóló előadásokban keresik a szórakozást, nem is ez volt a program elsődleges célja, hanem hogy megismertessük a fiatalokat a kreatív mesemondással, és a játékos tanulásra alkalmas mesemagyarázattal. Az előadó beszámolt egyesületünk karitatív tevékenységéről, melynek keretében lakásotthonokat látogatunk egy-egy papírszínház előadás erejéig.

16.12

2017. január 10-én ismételten Anett látogatott el a diákokhoz és az Adobe InDesign program segítségével vezette be az érdeklődőket a plakátkészítés alapjaiba. Szó volt róla, hogy milyen elrendezés és színvilág és arányosság kellemes a szemnek. Felhívta figyelmet, hogy a jó plakát figyelemfelkeltő és informatív, így a külcsín mellett a praktikus feladatát is el kell látnia egy hirdetőplakátnak.
2017. január 31-én egyesületünk meghívására Pusztai Gábor, a DE BTK Néderlandisztika Tanszék habilitált tanszékvezető docense tartott színes előadást városunk egyetemének bölcsészképzéséről. Az pályaorientációs előadás során szó esett a bölcsészképzés felépítéséről, a diploma utáni munkaerő piaci lehetőségekről, és a lehetséges szakpárosításokról. Pusztai ismertette, hogy a Debreceni Egyetem hol helyezkedik el hazai és nemzetközi viszonylatban az egyetemek rangsorában, ugyanis évről évre előkelőbb helyezésekről beszélhetünk. Jó tanácsa a diákok felé az volt, hogy már középiskolai tanulmányaik alatt is fektessenek nagy hangsúlyt a nyelvtanulásra. A megszerzett, használható nyelvtudást az egyetemista évek alatt akár külföldi tanulmányutakon is kamatoztatni lehet, és később a nyelvi képzettség az álláskeresés során is előnyt jelent.

17.02.08 1

2017 februárjában került sor a negyedik Kreatív Kuckóra, ahol farsangi díszek készültek, és trendi nyakláncok, majd 2017. március 9-én Egyesületünk meghívására Duzs László a Debreceni Egyetem hallgatója, aki az Egyetem Környezetvédelmi Bizottság munkáját is segíti ÖKOllégista címmel tartott előadást a környezettudatosságról. Programunk tematikájával ugyanis igyekeztünk csatlakozni a kollégium nevelési programjához. A színes és jó hangulatú előadás egyúttal gondolatébresztő is volt, több kérdésre is válaszolnia kellett vendégünknek.

Program4

A sorozat zárásaként a szorgalmas kollégistákat jutalomkirándulásra vittük a Sóstói Múzeumfaluba, ahol a térség építészeti, lakásberendezési szokásai mellett egy elképzelt árpád-kori falut is bejártunk.
Program5

Bízunk benne, hogy programunk hozzájárult a kollégisták ismereteinek bővítéséhez, amellett, hogy tánc, kézművesség, ismeretterjesztés, emlékezés és kirándulás közben örömet csempésztünk a hétköznapokba.

1szazalek