Egyesületünk részvétele a 89. Ünnepi Könyvhéten

  Irodalom és történelem kapcsolatát, érintkezési pontjait járta körbe az 89. Ünnepi Könyvhét keretében megvalósult kerekasztal-beszélgetésünk Tompa Andrea Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben című könyvéről.

  Bővebben

  Konferencia a Monarchiáról

  Hetedik alkalommal tartottak konferenciát a Város és vidék sorozat keretein belül Hajdúnánás Városi Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, valamint a Járom Kulturális Egyesület közös szervezésében Hajdúnánáson. A téma ezúttal az idén száz éve felbomlott Osztrák-Magyar Monarchia volt.

  Bővebben

  Kortárs irodalmat az iskolába!

  A Járom Kulturális Egyesület szervezésében ismét egy rendhagyó középiskolai órán vehettek részt ezúttal sárospataki diákok. Meghívásunkra Závada Péter kortárs költővel beszélgethettek 2018. május 2-án a Sárospataki Református Kollégium gimnazistái és az Árpád Vezér Gimnázium diákjai versről, zenéről, az alkotási folyamatról.

  Bővebben

  Mitől város a város? – Előadást szerveztünk az Egyetemen

  Április 11-én A Történelmi Intézettel és a Hatvani István Szakkollégiummal közösen hívtuk meg Prof. Dr. Gyáni Gábor akadémikust, hogy Változatok városra: Budapest és a mezővárosok c. tudományos ismeretterjesztő előadását megtartsa. A programon szép számmal vettek részt hallgatók több tudományterületről is.

  Bővebben

  Várostörténeti vetélkedő – A döntő

  2018. április 11-én került sor a Főnix és Bárány várostörténeti vetélkedő döntőjére a Szent József Gimnáziumban. A város napjára időzített rendezvényen nyolc csapat képviselte a Debrecen több középiskoláját. Bemelegítésül egy rövid városséta szolgált, melynek végpontja a reformáció jubileumára készített emlékmű volt. A későbbiek során hasznosnak bizonyuló információmorzsák hangzottak el séta közben, ezt követően ugyanis egy három fordulós kvízben mérhették össze a diákcsapatok várostörténeti tudásukat.

   

  Bővebben

  More Articles ...