Várostörténeti műhelykonferenciát szerveztünk

  Hatodik alkalommal került megrendezésre a Hajdúk Világtalálkozója 2019 augusztusában, melynek minden alkalommal felvezetésül egy tudományos-ismeretterjesztő konferenciát szervez Hajdúnánás városa. Elsősorban a térség korábbi története iránt érdeklődtek vizsgálódtak korábban a kutatók, mint a hajdúk története, vagy a hajdúk és a reformáció kapcsolata. Idén azonban az észak-alföldi régió egyik meghatározó városának, Hajdúnánás új várostörténeti monográfiája kapcsán folyt a diskurzus.

  Bővebben

  Kossuth Lajos nyomában - Várostörténeti vetélkedő

  Egyesületünk igyekszik lehetőségeihez mérten Debrecen város, és a régió történetét megismertetni a középiskolás diákokkal. Korábban ezért szerveztünk a Gulágról rendhagyó történelemórákat, ezért hirdettük meg a Főnix és Bárány c. várostörténeti vetélkedőt. És ezért támogatjuk a Déri Múzeum és Debreceni Református Kollégium Múzeumának kiírását, mely a Szabadságharc 170 éves jubileuma alkalmából kerül megrendezésre Debrecenben. Figyelem, a határidő  nagyon rövid, viszont értékes nyereményeketet nyerhetnek a részvevők. Többek között Campus belépőt, erdélyi utazást és a Járom Kulturális Egyesület különdíját is, ami értékes tárgynyeremény.

  Bővebben

  K-Olimpikonokká váltak a Debreceni Egyetem kollégistái

  2018 őszén nagy feladatra vállalkoztunk. A Járom Kulturális Egyesület és a DE HKSZK Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság közös szervezésében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Debreceni Egyetem kollégiumai közötti vetélkedőt szerveztünk. A K-Olimpia rendezvénysorozat során az összes kollégiumból verbuválódott egy-egy hallgatói csapat és mérettette meg magát.

  Bővebben

  Irodalom ITT és MOST

  Az egyesület Irodalom ITT és MOST programjának keretében illusztrálási pályázatot hirdetünk általános és középiskolások számára. A pályázat kidolgozásában a Szent József Kollégium önkéntes diákjai is részt vettek. A kiírás célja az volt, hogy a kortárs irodalmat megszerettessék a fiatalabb generációval, és művészeti alkotás készítésére, szabad asszociációra késztesse a fiatalokat. 

  Bővebben

  Egyesületünk részvétele a 89. Ünnepi Könyvhéten

  Irodalom és történelem kapcsolatát, érintkezési pontjait járta körbe az 89. Ünnepi Könyvhét keretében megvalósult kerekasztal-beszélgetésünk Tompa Andrea Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben című könyvéről.

  Bővebben

  Konferencia a Monarchiáról

  Hetedik alkalommal tartottak konferenciát a Város és vidék sorozat keretein belül Hajdúnánás Városi Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, valamint a Járom Kulturális Egyesület közös szervezésében Hajdúnánáson. A téma ezúttal az idén száz éve felbomlott Osztrák-Magyar Monarchia volt.

  Bővebben

  Kirándulás a Partium fővárosában

  A Talentum Café programsorozat zárásaként hallgatói kirándulást szerveztünk Nagyváradra, melynek keretében többek között a nagyváradi várat és a Nagyboldogasszony Székesegyházat látogattuk meg. A kirándulás hangulatáról a jó idő, és a kiváló társaság gondoskodott.

  Bővebben

  Kortárs irodalmat az iskolába!

  A Járom Kulturális Egyesület szervezésében ismét egy rendhagyó középiskolai órán vehettek részt ezúttal sárospataki diákok. Meghívásunkra Závada Péter kortárs költővel beszélgethettek 2018. május 2-án a Sárospataki Református Kollégium gimnazistái és az Árpád Vezér Gimnázium diákjai versről, zenéről, az alkotási folyamatról.

  Bővebben

  További cikkeink...